keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Varhainen hoivan puute tekee pahaa jälkeä


Ilta Sanomat kertoo 7.1 että ”Varhainen hoivan puute tekee pahaa jälkeä lasten aivoille”: Aivot ovat plastiset ja muuntumiskykyiset, ne kykenevät korjaamaan itseään esimerkiksi fyysisten vammojen jälkeen. King’s Collegen tutkijoiden mukaan tämä niin sanottu neuroplastisuus ei kuitenkaan auta, jos negatiiviset vaikutukset johtuvat psykososiaalisista vammoista kuten kaltoin kohtelusta varhaisessa lapsuudessa, jolloin aivojen rakenne ja toiminnot kehittyvät nopeasti.
 
Pieni ravistelu tekee vain terää!
Eli aivan kuten heikko ravitsemus niin myös lapsen henkinen ja fyysinen pahoinpitely voivat aiheuttaa peruuttamattomia vahinkoja tämän aivotoiminnalle: Aivojen pienentyneen koon lisäksi kuvat paljastivat myös rakenteellisia poikkeavuuksia kolmella aivoalueella, jotka koordinoivat järjestelykykyä, motivaatiota, tietojenkäsittelyä ja muistia. Nämä kaikki tekijät selittävät sitä, miksi aikuistuneilla lastenkotilapsilla oli keskimääräistä alhaisempi älykkyysosamäärä ja miksi heillä tavattiin keskimääräistä enemmän ADHD:ta eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöitä.

Tämähän ei koske sinua – eihän? Sinun käyttäytymisesi on aivan normaalia kun tavoittelet valtaa, mainetta ja kunniaa? Keräät maallista mammonaa ja kerjäät ihailua? Sinuahan ei ole pidetty nälässä, eikä sinun olemassaoloasi ole koskaan kyseenalaistettu – saati että sinulle olisi huudettu tai sinua olisi ravistettu kun itkit? Eihän "lievä" ravistelu voi aiheuttaa aivovauriota? Sinähän olet terve vaikka pidätkin sadistista Herra Jumalaasi hyvänä ja sokeaa evoluutioita eryhtymättömänä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti