maanantai 11. helmikuuta 2019

Ahneella on paskanen loppu!


Taloussanomissa 11.9.2019 yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger Jyväskylän yliopistosta vertaa vanhusten­hoidon alihankinta­ketjutusta rakennus­alaan - Kröger on huolissaan vanhustenhoidon alihankinnasta. Alan skandaalit johtuvat hänestä vakavasta alirahoituksesta ja -resursoinnista.

Tämä on hyvin huolestuttavaa, sillä ketjutus vaikeuttaa valvontaa entisestään

Kröger huomauttaa, että rakennusteollisuuden pitkissä alihankintaketjuissa on ollut ongelmia laadunvalvonnassa. Hoiva-alalla laatu on erityisen ratkaiseva. Teppo ei kuitenkaan näe hoiva- ja rakennusalan ongelmien ytimeen – liikevoiton maksimointiin, ahneuden kivikovaan sydämeen!
Tämä hoivakotisysteemi on näppärä keino
nyhtää leskien viimeiset roposet
hyväntekeväisyyden varjolla!
Kuinka ihmisten, lapsista vanhuksiin, hoivaa ja hoitoa tai asuntojen rakentamista ihmisille voi ylipäätään harjoittaa aina halvimmat vaihtoehdot valitsemalla, ilman että laatu ja lopputulos eivät kärsisi – ei mitenkään! 
Laissa on säädetty, että voiton tuottaminen osakkaille on osakeyhtiöiden tarkoitus (jollei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty). Osakeyhtiön tarkoitus ei ole hyväntekeväisyys, auttaminen tai yhteiskunnallinen toimeliaisuus - VAAN RIIHIKUIVAN RAHAN TEKEMINEN!   
Ja sitten vielä ihmetellään huuli pyöreänä esimerkiksi vastavalmistuneita homerakennuksia, kattojen romahduksia tai vielä jopa rakenteilla olevien kerrostalojen läpi talon ylhäältä alas löytyviä vesivahinkoja. Muun muassa märkätilojen vesi- ja lämmöneristykset ovat puutteelliset, lämmityspatterit eivät toimi, ikkunat vuotavat ja vetävät, lattiat ja seinät ovat kallellaan, ilmanvaihto yskii. Voipa jopa koko rakennus olla halki!
Rakennustyömailla pitäisi olla valvoja, mutta hänen ammattitaitonsa päättyy käytännössä hyvin usein kahvin juontiin ja uunituoreen pullan syömiseen työmaakopissa samalla, kun hän kuittaa puolihuolimattomasti ammattitaidottoman ”työmaamestarin” hänelle ojentaman aineiston. Ja jo kertaalleen lopetettu rakennusmestarien koulutus on nykyisin yhtä tyhjän kanssa. Entisten aikojen timpurien ja muurarien ”kisällikoulutus” työmailla on ajan puutteen ja SAK yhdessä työnantajien kanssa 80-luvulla tapahtuneen urakkapalkkojen alasajon vuoksi loppunut ja työmaa-arkkitehdit ovat kuolleet jo ajat sitten sukupuuttoon. Siitä ei ole kuin vajaat 30-vuotta, kun rakennustyömaille alettiin palkata timpureita, jotka eivät tieneet, mikä vasara on ja mitä nauloilla tehdään! Ja työmaiden johtajat eivät käytännössä ehdi valvoa eri rakennusvaiheita, koska se paljon mainostettu laaturakentaminen, on jatkuvaa laatukoulutuksessa istumista ja lukemattomien laadusta kohkaavien A-nelosten liimaamistä työmaakoppien seiniin. 
Kuka kuvittelee, että ahneus ja hyväntekeminen on yhden ja saman sydämen yhtäaikainen ominaisuus? Kuka kuvittelee, että voittoa tavoittelemalla, me pystymme ratkaisemaan ongelmamme ja pesemään toistemme selät? Että ylipäätään lähimmäistä hoitamalla ja hoivaamalla, hänen inhmillisistä tarpeista voi huolehtia rahan kiilto silmissä? Kohta varmaan vanhuksilta ryhdytään sanoista "kiitos" ja "ole hyvä" puhtaan vessapaperin sekä kuivan vaipan ohella perimään maksua!
Vain mielikuvitukseton, ahne narsisti. Poliittisia palkkiovirkoja, hallituspaikkoja, puoluetukea ja puolueen etua hamuava, julkisuutta kuin huumetta tarvitseva poliitikko hännystelijöineen!

PS Politiikan toimittajien yhdistyksen tentittävänä 12.2.2019 Juha Sipilä paljasti rahaanpohjautuvat arvonsa. Hänen mukaansa hoivayhtiöiden toki pitää tuottaa voittoa, mutta toimintaa pitäisi ohjata arvot.
Tällaisen toiminnan – vanhusten hoidon, hoiva-alan – ohjeena tehdyssä työssä täytyy olla arvot. Taloudellisen tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösasia, vaan arvokkaan ja laadukkaan hoidon tarjoaminen on ykkösasia. Voittoa täytyy tehdä, jotta sitä yritys pystyy investoimaan, kehittymään ja maksamaan palkkoja. Arvojen pitää ohjata toimintaa, ja sen jälkeen tulee tuloksen tekeminen.
Suomea valehtelemalla
johtava öykkäri

V***u mikä pönttöpää pääministeri. Hän ei tiedä entisenä yritysjohtajana, että voittoa ei ole toiminnan kehittäminen tai palkkojen maksaminen. Ne ovat toiminnan kuluja ja ne peitetään katetuotolla. Voittoa ovat osakkaille maksettavat osingot ja hoivayhtiöiden kyseessä ollessa verojen kiertämiseksi kehitetty näppärä ratkaisu, jossa niiden omistajat kiertävät voitoista maksettavia veroja antamalla omistamalleen yhtiöille ulkomailta lainaa 12–15 prosentin korolla. Hoivayhtiöt maksavat sitten näinä nollakorkojen aikoina tuloksestaan jättiläiskorot lainanantajalleen. Siitä ei silloin jää voittoa, eikä Suomeen verotettavaa tuloa ja liiketoiminnan tarkoitukseksi jää poliitikoiden sallima veronkierto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti