keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Unohdetut omaishoitajat


Iltalehti kertoo 11.2.2019, että Helsinki korottaa kotihoidon ja sosiaalityön palkkoja. Toimialajohtaja Juha Jolkkonen sanoo uutisen mukaan tiedotteessa:

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tekevät merkityksellistä työtä suurella sydämellä ja ovat todellakin palkkansa ansainneet.

Mutta Helsinkikin unohtaa kokonaan "merkityksettömät" omaishoitajat, vanhusten ja vammaisten omaiset, jotka hoitavat lähimmäisiään kotonaan kuin kastiton orjatyövoima mitättömällä muutaman sadan euron kuukausipalkalla. Suurin osa omaishoitajista saa hoitoluokasta (II tai III) riippuen hoitopalkkiota vain vajaat 500 €, ja lähes liikuntakyvyttömänkin omaisen hoitajakin noin 900 € (hoitoluokka I), kuukaudessa. Useimmat itsekin sairaista omaishoitajista sinnittelevätkin viimeiseen hengenvetoon asti kotonaan lähimmäistään hoitaen, koska he eivät halua, niin kauan kuin henki heissä pihisee, että he itse, eivätkä rakkaansa joutuvan kuolemanleirejä muistuttaviin hoitolaitoksiin kitumaan – kellumaan nälissään omissa ulosteissaan.
Poliitikot hiekkalaatikolla sote-säästöjen kimpussa
Omaishoitajat ja heidän hoidettavat omaisensa ovatkin poliitikoille helppo saalis, sillä vanhat ja sairaat eivät lähde kotoa äänestämään jotain omaa kuvaansa vaalimainoksissa ihailevaa ja katteettomia vaalilupauksia viljelevää narsistipelleä! Eivätkä omaishoitajat pysty edes lakkoilemaan, sillä kuka lakon aikana hoitaisi läheistä? Jokainen omaishoitaja kuitenkin ”säästää” kunkin hoidettavan omaisen osalta joka kuukausi tuhansia euroja (keskimääräinen hoityopaikan hinta yli 4 000:- € /kk) poliitikkojen kinasteluun, puoluetukiin, siltarumpuihin, Himasiin ja tyhjiin yritystukiin suoltamia verorahoja.
Esimerkiksi Tuusulassa vuonna 2017 omaishoidon tukea sai 228 henkilöä ja omaishoidon tukeen oli budjetoitu 1 600 044 euroa. Tämä tekee hoitopalkkiota 585 € brutto omaishoitajaa kohden kuukaudessa, mikä tarkoittaa reilusti vajaata 400 € omaishoitajaa kohden kuukaudessa, kunhan hoitopalkkioista perittävät sosiaalikulut (noin 25 %) ja sijaisomaishoitajien palkkiot karsitaan ensin päältä pois. Aiheellisesti voikin kysäistä, missä muualla vammaisten ja vanhusten hoito pystytään järjestämään noin mitättömällä kuukausimenolla? OMAISHOITAJAN KESKIMÄÄRÄISEKSI TUNTIPALKAKSI JÄÄ ALLE 1 EURO / TUNTI!

Sari Kehusmaa totesiväitöskirjassaan 15.8.2014, että suurien vanhusikäluokkien hoidon järjestäminen nostaa tulevina vuosina hoitomenoja ja luo paineita julkisen terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen rahoituksen kestävyydelle. Omaishoito laskee merkittävästi hoidon menoja. Ilman omaisten apua olisivat ikääntyneiden hoidon menot vuosittain 2,8 miljardia euroa nykyistä korkeammat. Omaishoitoa tukemalla voidaan merkittävästi laskea tulevien vuosien palvelumenojen nousupainetta. Kehusmaa totesi väitöskirjassaan myös, että ikääntyneiden omaishoito on paljon yleisempää kuin omaishoidon tukea saavien määrästä voidaan päätellä. Sitovaa ja raskasta omaishoitotyötä tekee arviolta 60 000 hoitajaa, mutta heistä joka kolmas ei saa omaishoidon tukea. Lisäksi väestötutkimuksen mukaan arviolta 140 000:n yli 70-vuotiaan henkilön selviytyminen kotona on omaisten säännöllisen avun varassa.
Koko maassa oli vuonna 2017 Terveyden ja Hyvinvointilaitoksen (THL) tilastojen mukaan 73 804 kotihoidonasiakasta. Yli 75 vuotiaita oli samana vuonna palveluasumisen (hoivakoti) piirissä 41 595 sekä vanhainkodeissa 5 259. henkilöä. Pari vuotta aiemmin, vuonna 2015 Kuntaliiton mukaan maassamme oli 45 329 hoitosopimuksen tehnyttä omaishoitajaa eli omiaisten hoitamia henkilöitä oli enemmän kuin julkisissa ja yksityisissä ”hoivakodeissa”.
THL julkaisuTerveystaloustiede 2016 kertoo (aineistot vuosilta 2100–2014), että kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen vuorokausikohtaisten sote-kustannusten laskelma osoitti, että tehostetussa palveluasumisessa keskimääräiset kustannukset olivat 144,2 euroa per vuorokausi, kun taas kotihoidossa lääkkeineen 76 euroa per vuorokausi.
Meneillään poliitiinen juupas - eipäs, mulle-sulle kukkotappelu
Kun nämä edellä olevat tiedot yhdistetään, saadaan kotihoidon vuosimenoiksi (365 pv) noin 2 miljardia euroa (73 804 * 76 * 365), palveluasumisen vuosimenoiksi noin 2,2 miljardia euroa (41 595 * 144,20 * 365). Omaishoidon menot (esimerkkinä Tuusulan kunnan menot/hlö) olivat vuonna 2015 vain vähän yli 200 miljoonaa euroa (45 329 * 390 * 12 kk). Jos omaishoidettavat sijoitettaisiin hoitolaitoksiin, olisi kustannus vuositasolla noin 2,3 miljardia (45 329 * 144,20 * 365) eli yli 2 miljardia enemmän kuin omaishoidossa! 
Omaishoitajat tuottavat yhteiskunnalle siis yli 2 miljardia euroa vuositasolla ja silti kaikki omaishoitajat ei edes saa hoitotukea – eikä edes kiitosta, kuten Helsingin kaupungin menettely kertoo!
Ja on muistettava, että Suomessa vanhuksia hoitavat kotona omaiset: lapset ja puolisot. Helsingin yliopiston dosentti, tutkimusjohtaja Kaisa Kauppinen toteaa Ylen (6.11.2014) mukaan, että tällä hetkellä jopa 700 000 työssäkäyvää lasta hoitaa oman työnsä ohella ikääntyneitä omaisiaanUsein omaishoitajien liitot ja potilasjärjestöt arvioivat omaishoitajien määräksi noin 300 000, mutta Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan yli kaksinkertainen määrä palkansaajia kantaa vastuun kotona asuvista omaisistaan. Omaishoidon tukea saa tällä hetkellä vain vähän yli 40 000 suomalaista, joten suuri joukko tekee hoivatyötä korvauksetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti