perjantai 8. helmikuuta 2019

Ilta-Sanomat hämärtää totuutta


Kun Ilta-Sanomat otsikoi 31.1.2019 ”Kaksi asiaa voi tehdä meistä todella pahoja ihmisiä – ja ne molemmat liittyvät vanhempiimme”, ei kenellekään maassamme yksikään viisari värähtänyt! Ilta-Sanomien otsikko nieltiin muita mukisematta valtakunnan virallisena totuutena. Artikkelin yhteydessä olevalla videolla Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma sanoi:
Tästä on paljon väännetty vitsejä, että lapsuus oli ankea ja niin poispäin. Tosiasia kuitenkin on, että lapsuuden kaltoinkohtelu on erittäin suuri väkivallan riskitekijä, nimenomaan yhdessä geneettisten tekijöiden kanssa.
Kaikesta asosiaalisuudesta (epäsosiaalisesta persoonallisuudesta – persoonallisuushäiriö, jolle on ominaista vastuuton ja epäsosiaalinen käyttäytyminen), siitä taipumuksesta kehittyä asosiaaliseen suuntaan, noin puolet on selkeästi geneettistä. Toinen puoli määräyty lähinnä sen mukaan, minkälaisessa perhehelvetissä joutuu kasvamaan ensimmäiset vuotensa lapsuudessa.

Selvittääkseni artikkelin paikkansapitävyyden, tiedustelin sähköpostilla suoraan Hannu Lauermalta itseltään:
Ilta Sanomat kertoi tänä aamuna: ”Kaksi asiaa voi tehdä meistä todella pahoja ihmisiä – ja ne molemmat liittyvät vanhempiimme” Artikkelissa mainittiin vain kaltoinkohtelu? Onko genetiikka se toinen?
Kerrot lehden mukaan: ”Taipumuksista kehittyä asosiaaliseen suuntaan noin puolet liittyy geeneihin. Toinen puoli määräytyy sen mukaan, miten huonot ovat varhaislapsuuden elinolot.”
Edessäni on muutama tutkimus, joissa kyseenalaistetaan geenien vaikutus lähes olemattomaksi. Mihin sinä viittaat geneettisessä perimässä? Vai viittaatko kyseenalaisiin väitteisiin ja pelkkiin, yleisesti totuutena pidettyihin mielipiteisiin kuten persoonallisuuspiirteet, tunnesäätelyn keskushermostolliset edellytykset, psyykkisen itsehallinta sekä itsesäätely tai yksilölliset kiintymystyylit?
Vai onko syntymähetkellä nähtävissä ”geneettisissä” persoonallisuuspiirteissä” kyse raskauden aikaisista äidin istukan välityksellä sikiöön lähettämistä ”kemikaalipurkauksista”?
Lauerma vastasi: 
Genetiikasta on kyse. Tutkimustietoa ja meta-analyysejä löytyy parhaiten julkisesta PubMed-tietokannasta hakusanoilla *criminality genetics*. Kuten:”Genetic and environmental influences on antisocial behaviors: evidence from behavioral-genetic research.”
On totta, että intrauteriinisilla tekijöillä kuten testosteronin määrällä ja äidin tupakoinnilla ja alkoholinkäytöllä on asiaan omat vaikutuksensa.
Vastasin:  
Tuohan on vajaat 10 riviä? Eihän siitä selviä mitä on tutkittu!
Lauerma: 
Ei selviäkään, mutta monen muun artikkelin osalta lyhennelmä on informatiivisempi. Kirjastopalveluista sitten löytyy kokonaisia artikkeleita.
Vastaan myöhemmin: 
Olen selaillut lukuisia artikkeleita, mutta sitä mainostamaasi viimeaikaista tutkimustietoa, joka osoittaisi väkivallan olevan geneettistä, ei vaan löydy (tämähän oli yleinen harhaluulo vielä vajaat 20 vuotta sitten)?
Löydän ja tiedän kyllä lukuisia uusia tutkimuksia, joissa epäillään persoonallisuuspiirteidenkin muovautuvan kohdussa ja äidin kehon omien kemikaalien vaikuttavan sikiöön (ei pelkästään testosteroni tai tupakka, alkoholi). Ihan oikeasti olisi mukava tietää tutkimuksista, joissa väkivallan osoitettaisiin olevan geneettistä
Lauerma: 
Tässä alla lyhennelmä yhdestä tutkimuksesta, joka koskee vain kahta alleelia, muitakin piisaa. Nyt en virkatehtäviltäni ehdi jatkaa kommunikointia asiasta. (Mol Psychiatry. 2015 Jun;20(6):786-92. doi: 10.1038/mp.2014.130. Epub 2014 Oct 28. Genetic background of extreme violent behavior.)

Lauerman väkivallan geneettisestä perinnöllisyydestä todisteeksi tarjoama tutkimus ”Geenimuunnokset lisäävät alttiutta toistuville vakaville väkivaltarikoksille” löytyy suomenkielisenä tiivistelmänä lääketieteellisen aikakausikirja Duodecimin julkaisuna (www.duodecimlehti.fi/lehti/2014/22/duo11949). MUTTA TUTKIMUS EI VÄITÄ, ETTÄ GEENIMUUTOKSET TAI GENETIIKKA YLIPÄÄTÄÄN OLISIVAT SYY VÄKIVALTAISELLE KÄYTÖKSELLE TAI TOISTUVILLE VÄKIVALLAN TEOILLE, VAAN GEENIMUUTOKSET VAIN LISÄÄVÄT alttiutta väkivallalle, aivan kuten esimerkiksi alkoholi yhdistettynä kyseisiin geenimuunnoksiin. Ja aivan yhtä hyvin voisi väittää, että koska puukottajalla on kädet, niin ne lisäävät todennäköisyyttä siihen, että uhria on lyöty puukolla. Tai koska vanhemmillakin on kädet, niin nekin lisäävät todennäköisyyttä siihen, että lasta on kuritettu lyömällä. Sen sijaan, että uhri olisi kompastunut terä pystyssä olleeseen puukkoon tai pudonnut kehdosta niin, että luut murtuivat!
Lopulta Lauerma lähettää kirjoittajalle sähköpostin, josta ilmenee ensinnäkin selvästi se, että Lauerma ei Turussa suinkaan väittänyt genetiikan olevan väkivallan syy, vaan genetiikan altistavan yksilön aivan kuten ihmiskädetkin – väkivallalle! Toiseksi Ilta-Sanomien oma toimittaja Simo Holopainen on väkivallan problematiikkaa perehtymättä artikkeliaan editoidessa vetänyt mielikuvituksessaan mielenhäiriöiden mutkat suoriksi (ilmeisesti liikaa monimutkaista faktaa yhdellä kerralla). Lauerma: 
Sen verran vielä, että olen kaikissa aihetta koskevissa luennoissani tähdentänyt, että geenit määrittelevät vain alttiutta ongelmalliseen kehitykseen. Lisäksi mainitsen yhtä säännönmukaisesti, ettei yksikään tunnettu biologinen tekijä määrittele yksilön käyttäytymistä kohtalonomaisesti.

Totta tosiaan! Artikkelin yhteydessä olevalla videonauhalla verbaalisesti taitavaksi osoittautuva Lauerma sanoo: 
Hyvin paljon sanelee paitsi tämä genetiikka, niin varhainen kasvuympäristö. YKSIKÄÄN TUNNETTU GENEETTINEN TEKIJÄ EI SELLAISENAAN MUODOSTA KOHTALOA. Tosiasia on kuitenkin se, että lapsuuden kaltoin kohtelu ja lapseen kohdistuneet laiminlyönnit ovat toteen näytetty erittäin suuri väkivallan riskitekijä, nimenomaan näiden geneettisten tekijöiden kanssa (aivan kuten ihmiskädetkin). Esimerkiksi tämä hermoston entsyymiä koodaava monoamiinioksidaasi A:ta, koodaava geenimuoto muodostaa riskin, joka muodostaa riskin, ei muodosta riskiä, jos lapsuudessa ei ole tätä kaltoin kohtelua. mutta yhdessä kaltoinkohtelun kanssa, syntyy moninkertainen riskikerroin!

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma ei siis väitäkään, kuten Ilta-Sanomien uutinen antaa ymmärtää, että genetiikka aiheuttaisi väkivaltaa. Mutta lapsena ilmeisesti itse kaltoin kohdeltu Ilta-Sanomien toimittaja (vrt. valtakunnallinen lapsiuhritutkimus) ja lapsiaan maan tavan mukaan pahoinpitelevät vanhemmat sekä maamme mielenterveyden ammattilaisista suurin osa, saavat IS:n esittämistä väitteistä oivan pakotien mielenrauhaan – vanhemmilla, heillä itsellään ei ole väkivaltaan mitään osuutta - syy on genetiikassa! Miksi Ilta-Sanomat ei kirjoita, että syy on kulttuurissamme, jossa vanhemmat saavat pahoinpidellä lapsiaan? Ilta-Sanomien uutinen onkin totuutta tehokkaasti hämärtävä puhdas valeuutinen!

SIIS 50 % VÄKIVALTARIKOLLISISTA ON LAPSENA JOUTUNUT VANHEMPIENSA PAHOINPITELEMIKSI (joko henkisesti tai fyysisesti - heidän mielehterveytensä ei siis horju jonkun  oidipuskompleksin tai pelkän peniskateuden vuoksi) JA HEILLÄ ON GEENIPERIMÄSSÄ VÄKIVALTAISELLE KÄYTTÄYTYMISELLE ALTISTAVA GEENIMUUNNOS. TOISAALTA SE TOINEN PUOLI (50 %) VÄKIVALTARIKOLLISISTA ON JOUTUNUT PELKÄSTÄÄN VANHEMPIENSA PAHOINPITELEMIKSI, MUTTA HEILLÄ EI OLE TUOTA VÄKIVALLALLE ALTISTAVAA GEENIMUUNNOSTA! Niinpä heistä kaikista tulee väkivaltarikollisia. Olisivatko syyt väkivallalle altistavat geenimuunnokset vai itse lapsuudessa koettu väkivalta? MITÄHÄN TUTKIMUSTA TÄMÄ MUUTEN OIKEIN ON?

Eikä sekään suinkaan ollut pääuutinen, kun Lauerma vastasi painavaan kysymykseen: voiko kenestä tahansa tulla tappaja?
Periaatteessa kyllä. Poikkeuksellisissa oloissa valtaosa ihmisistä on taipuvaisia menemään mukaan joukkoväkivaltaan. Tietyissä oloissa lähes kuka tahansa voi syyllistyä vakaviin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Luontainen herkkyys vaihtelee erittäin paljon.
Pääuutisen olisi pitänyt olla: Melkein jokainen meistä pahoinpitelee omia lapsiaan, toisin kuin mikään muu eliölaji maan päällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti