torstai 18. marraskuuta 2021

Läski lämmittää

Olen onnen kukkuloilla, koska läski lämmittää niin ihanasti
Mistä sinä tiedät mitä seurauksia vanhempiesi sinuun lapsuudessasi kohdistama fyysinen ja psyykkinen väkivalta on sinulle aiheuttanut?

Katso itseäsi ja vartaloasi ensin peilistä. Mitä luulet, onko sairaalloinen lihavuutesi (tai laihuutesi) perinnöllistä vai seurausta lapsuudessasi kokemastasi väkivallasta? Syötkö sinäkin suruusi, lohduttaaksesi itseäsi kuten linssiluteet Krista Kiuru tai Annika Saarikko – unohtaaksesi alitajuiset painajaisesi? Korvaako vartalosi peittävä läskikerros sinulle lapsuudessasi kadottamasi lämmön?

Tarkkaile sitten käytöstäsi. Mitä luulet onko jännittäminen, kilpailu tai penkkiurheilu perinnöllistä? Korvaatko, haetko jännityksellä läheisyyttä ja lämpöä, mahdollisesti ja lapsuudessasi menettämääsi rakkautta - hyvän olon tunnetta kuin narkkari huumepiikillä? 

Entä ahneus? Tyydyttääkö kuluttaminen ja muoti, tavaroiden hamstraaminen, mammuttimarkkinat, hullut päivät sinut läheisyyden tarpeesi? Onko se perinnöllistä? Helsingin Sanomien Tiede palstalla Mika Puttonen kirjoitti artikkelissaan "Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen" 23.3.2018:

Veropakoilu, liike-elämän johtajien jättipalkkioiden ja pörssipelin takana ihmiset näkevät usein ahneuden rumat kasvot. Se näyttäytyy silloinkin, kun tavalliset ihmiset kahmivat kilpaa alennustavaroita: minulle ensin!

Minäkö muka hiilinielu?
Samoin kuin välittömän tyydytyksen hakeminen, myös ahneus näyttää kehittyvän kokemuksen koulussa. Ahne ihminen paljastuu elämänhistorian teorian valossa siis huonojen lapsuuden kokemusten uhriksi. Resurssien rohmuamisesta on tullut hänelle pysyvä strategia selvitä elämässä, ja sille on ymmärrettävä peruste.

Ja ovatko myös kateus, saituus, kuuliaisuus, kostonhimo, halveksunta, häijyys, häpeä, julmuus, itsekkyys, viha, pahuus, kavaluus, pelko, kierous, juonittelu, kauna, ylpeys, röyhkeys, nöyryys, vilpillisyys, petollisuus ja petturuus maapallolla minkään muun lajin kuin ihmislajin luonteenpiirteitä? Ovatko lohet ahneita, oravat kostonhimoisia, siilit pahoja tai talitintit kieroja? Häpeävätkö hevoset alastomuutta tai seksuaalisuuttaan? Olisivatko jotkut koirat ylipäätään kavalia tai vihaisia, ellemme me ihmiset ole opettamassa niitä kavaliksi tai vihaisiksi? Entä olisivatko lapsemme onnellisia, ellemme me vanhempina opettaisi lapsiamme kasvatuksen ja koulutuksen varjolla nöyriksi ja kuuliaisiksi, häpeässä ja pelossa piehtaroiviksi, ahneiksi ja kateellisiksi, kaksinaismoralistisiksi kansalaisiksi?

Vai mikä muu eläinlaji maapallon päällä huutaa pennuilleen? Uhkaa, kiristää, pelottelee, loukkaa, syyttelee tai lyö pentujaan ja eristää pentunsa, jos nämä eivät suostu olemaan nuolematta sukuelimiään tai häpeämään alastomuuttaan? Opi läksyjään, sivistyneitä pöytätapoja tai kumartamaan tarpeeksi syvään? Kittaa itse kaljaa, pelaa videopelejä tai tuijota vain älykännykän näyttöä? Kuinka moni muu eläin ei suo pennuilleen fyysistä läheisyyttä tai hellää hoivaa, turvallista pesää, leiki pentujensa kanssa kuin ihmislajin tunnekylmimmät vanhemmat? Tai lupaa yhtä ja valehtelee toista? Kuinka moni muu eläinlaji kuin ihminen inhoaa pentujaan? Tai huutaa, kiljuu tai karjuu pennuilleen? Kerää kiiltäviä esineitä, rohmuaa omaisuutta ja pakoilee veroja?

Ethän sinä voi syyttää vanhempiasi, jotka rapauttivat itsetuntosi, avataksesi mörköjä vilisevät alitajuntasi kaapit, sillä sinä et ymmärrä, että rakkaat vanhempasi olisivat muka voineet tehdä sinulle jotain sellaista - raiskata nyt oman lapsensa henkisesti. Eihän nyt yksikään vanhempi voi olla niin julma – eihän? Kukapa nyt oman pesänsä haluaisi liata ja rakkaita vanhempiaan ryhtyä syyttämään? Eiväthän Pohjoiskorealaisetkaan syytä koskaan rakkaita Kimejään! Pohjoiskorealaistenkin mielestä viha ja kaltoinkohtelu on rakkautta!

Minuakin odottaa ministerinä ahneen onnen päivät!

Rakkaudettomat massat kaipaavat kuin pelossa elävät pienet lapset kadottamansa rakkauden, kadottamiensa vanhempiensa tilalle hyväksyntää, läheisyyttä, kosketusta ja lämpöä Ja hyväksyntä on saavutettavissa noudattamalla ehdottomasti annettuja käskyjä: Sinun on yhtä aikaa sekä pelättävä, että rakastettava. Ehkä sitten vanhempasikin suostuvat rakastamaan sinua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti