torstai 11. huhtikuuta 2019

Valeuutinen Helsingin Sanomissa 6.4.2019


Kattokaa-- mikä geneettisesti vajaa ponnari!
Ja seuraavaksi oivallinen esimerkki tieteen nimissä yhteiskunnan läpäisevästä Helsingin Sanomien 6.4.2019 julkaisemasta valeuutisesta ”Tutkijat löysivät viisi perinnöllistä piirrettä, jotka altistavat kiusaamiselle”, jonka tehtävä on peittää vanhempien eri muodoissa harjoittama lastensa pahoinpitely, lyöminen, laiminlyönti tai huutaminen – kaltoinkohtelu. Tieteen nimissä julkaistulla valeuutisella normalisoidaan yhteiskunnan pahuus!

Lapsethan ole tehneet mitään ansaitakseen äitinsä verenkierron välityksellä, usein jo raskausaikana kohdussa tai kehdossa vihamielisiä, aivoja vaurioittavia vihan- tai apatian aiheuttamia kemikaalipurkauksia. Tai kaltoinkohtelua, joka tekee lapsista jo hyvin varhain joko avuttomia, pelkääviä, syrjäänvetäytyviä tai narsisti-alistajia ellei peräti tunne-elämältään seksuaalisesti häiriintyneitä yksilöitä. (Valtakunnallisen lapsiuhritutkimuksen mukaan lähes kaikkia lapsia pahoinpidelläänHS väittää valeuutisessaan, että:

Toiset lapset joutuvat herkemmin kiusatuiksi kuin toiset. Uusi Britanniassa tehty tutkimus löysi viisi perinnöllistä piirrettä, jotka altistavat sille, että päätyy kiusaajien uhriksi.
Tutkijat ottivat lukuun kaikkiaan 35 psykologista piirrettä, sairautta ja fyysistä ominaisuutta, joista tiedetään niille altistavia geenijoukkoja. Näitä olivat muun muassa persoonallisuuden piirteet, pituus, painoindeksi, älykkyys, erilaiset mielenterveyshäiriöt, koulumenestys, riskinotto ja yksinäisyys.
Yksitoista perinnöllistä piirrettä ennusti riskiä joutua kiusatuksi. Vahvin yhteys löytyi geenijoukkoihin, jotka altistavat masennukselle, tarkkaavaisuushäiriö adhd:lle, riskinottoon, painoindeksiin ja älykkyyteen.
Geneettinen taipumus suurempaan älykkyyteen suojasi kiusaamisriskiltä. Aiemmistakin tutkimuksista tiedetään, että älykkäällä on keinoja, jotka auttavat välttämään silmätikuksi joutumista. Tutkijat muistuttavat, että löydetyt perinnölliset alttiudet ennakoivat kiusatuksi tulemista vain tietyissä yhteiskunnallisissa oloissa.

tyhmyys tiivistyy täti-Salmivallissa
ja toimittaja Mikko Puttosessa
Uutisen mukaan Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivallia brittitutkimuksen tulokset eivät yllätä:
Tutkimuksessamme näkyy selvästi, että sekä kiusatuksi tuleminen että kiusaaminen ovat vahvassa geneettisessä kontrollissa. Periytyvyys on 60–70 prosentin luokkaa.


Brittitutkimuksen tekijöiden mukaan tieto vahvistaa ajatusta, että ihmisillä on jo syntymästään haavoittuvuuksia, joiden vuoksi he voivat joutua kiusatuksi. Tieto voi heidän mukaansa auttaa kiusaamisen vähentämisessä esimerkiksi purkamalla leimaa, joka liittyy mielenterveyden ongelmiin, ylipainoon tai älyllisiin vaikeuksiin. Salmivalli uskoo (kun ei tiedä), että ilmiön geneettisten taustojen osoittaminen voi olla hyödyksi.

Voimme ymmärtää, että kaikki ihmiset eivät ole samankaltaisia ja olisi väärin vain sanoa kiusatulle, että sinun pitää nyt muuttua toisenlaiseksi. Jotkin muutokset ovat vaikeita ja jopa mahdottomia. Sen sijaan että kiusattujen pitäisi vähentää haavoittuvuus­tekijöitään, ympäristön pitäisi oppia sietämään erilaisuutta.”

Geneettisiä vaurioita?
Ja artikkelin kirjoittajan asiantuntemattomuuden kruunaa se, että toimittaja Mikko Puttonen ei uutisessa mainitse otsikon mainitsemaa tutkijoiden löytämää niitä viittä perinnöllisyyspiirrettä, jotka aiheuttavat kiusatuksi tulemisen. Sen sijaan hän kertoo 35 psykologisesta piirreteestä, joista tiedetään niille altistavia geenijoukkoja. Valitettavasti vain yksikään tieteellinen tutkimus, ei vahvista, ainoastaan vain epäilee, että genetiikka aiheuttaisi esimerkiksi perinnöllisyyspiirteet tai jopa koulumenestyksen! Sen sijaan lukuisat tutkimukset kertovat, että jo sikiön kohdunaikaiset kokemukset sekä vanhempien varhaislapsuudessa lapseen kohdistama pahoinpitely aiheuttavat lapselle erilaisia, usein vasta aikuisuudessa puhkeavia mielenterveydenhäiriöitä tai jopa pysyviä 
  • Gerhardt Sue, Rakkaus ratkaisee, varhaisen vuorovaikutuksen merkitys aivojen kehittymiselle, Edita 2007

Vauvaa pitää ravistella kunnolla, jotta tämä
 karastuisi, eikä tätä kiusattaisi koulussa
Helsingin Sanomien valeuutisen tehtävä on rauhoittaa lapsiaan vaikkapa vain huutamalla tai laiminlyömällä pahoinpitelevien vanhempien omaatuntoa ja siirtää syy lapsen häiriökäyttäytymisestä, koulumenestyksestä, yksinäisyydestä ja jopa älykkyydestä yksin lapsen kannettavaksi. Mitä lapsi nyt geeneilleen voi?
Sen sijaan kiusattujen, myös tiedemiestaen ja naisten sekä toimittajien, pitäisi vähentää haavoittuvuus­tekijöitään eli pystyä paikkaamaan vanhempiensa heihin lyömät henkiset haavat – niinkö? Eikä missään nimessä yhteiskunnan pidä puuttua kiusaajien, vanhempien rikolliseen käytökseen ja ilmoittaa, että sinun pitää nyt muuttaa käytöksesi toisenlaiseksi.

Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikan erityisasiantuntija Maaret Kallio kirjoittaa artikkelissaan "Eheytyminen seksuaalisesta väkivallasta on mahdollista", että:

Jos kokee olevansa epäkelpo, huono tai riittämätön, on nälkäisempi näiden tarpeiden täyttymiselle ulkopuolelta, toisten ihmisten taholta. Uhrin nälkä erilaisine tarpeineen luo tekijälle otollisemmat olosuhteet vallankäyttöön. Uhrin heiveröinen minäkuva tai heikko itsetunto ovat altistavia tekijöitä, kuten myös uhrin historiassa olevat aiemmat väkivallan kokemukset tai rajattoman käyttäytymisen kohteeksi joutuminen.

Maaretin mukaan uhrin heikko itsetunto, heiveröinen minäkuva sekä "uhrin alitajuinen seksuaalinen, vaikkakin ehkä torjuttu nälkä", ovat seksuaalisen väkivallan ohella esimerkiksi kiusaamiselle altistavia tekijöitä.  Jos kokee olevansa epäkelpo, huono tai riittämätön (haavoittunut), on nälkäisempi näiden tarpeiden täyttymiselle (kuin siipirikkohoukuttelevampi saalis) ulkopuolelta, toisten ihmisten taholta.
Toisin sanoen, yhtä lailla kuin tarkkanenäinen koira osaa vastaantulevan ihmisen tuoksusta päätellä millainen tämä on luonteeltaan, heilutanko ystävällisesti häntää vai murisenko vihaisesti, niin "tarkkasilmäinen" uhriaan etsivä kiusaaja pystyy paikantamaan saaliinsa usein yhtä erehtymättömästi kuin lukki virittämästään verkosta. Vai kuvitteleeko joku, että keskuudessamme ei ole olemassa verikoiria, ihmisryhmää, joka ei vainuaisi haavoittuneita, verta? Tai että ihmisellä ei olisi intuitiivista, pitkälle tiedostamatonta kykyä hahmottaa ympäristöänsä?

Predator
Kiusaamisen kuten seksuaalisen ahdistelun takana onkin eittämättä, aivan samoin kuin gnu-antilooppi-laumassa, haavottuneita sivusta tarkkaileva, valpas vainuinen ahnas saalistaja, joka tilaisuuden tullen yksilön pienimmistäkin eleistä ja asennosta haistaa uhrin, jopa raadon, niin sanotun helpon nakin. Useimmat kiusatuista, seksuaalisen ahdistelun tai hyväksikäytön uhreista eivät koskaan tule tajuamaankaan, miksi juuri he, eikä joku toinen, joutui sadistisen elukan lailla käyttäytyvän uroksen kynsiin. He eivät ymmärrä, että ne pikkuruiset tukan väri, pisamat tai "sitruunatissit" eivät ole suinkaan hyökkäyksen tosiasiallinen syy, ainoastaan selitys. He eivät ymmärrä, että nimenomaan hänen omat vanhempansa kasvattivat hänet uhrilampaaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti