maanantai 2. joulukuuta 2019

Sivistynyttä komediahörhöilyä



”En usko, että vanhoja sketsejä on tehty tarkoituksena syvästi loukata tai syrjiä vähemmistöjä, enemmistöjä tai ketään muutakaan.
Sekin joillain tuppaa unohtumaan, että sketseissä ei naureta ainoastaan niiden kohteelle. Niihin voidaan peilata myös suuren yleisön ajatusmaailmaa ja ennakkoluuloja, ja nauraa olemassa olevien stereotypioiden typeryydelle. Niillä voidaan haluta tahallisesti härkkiä hankalina pidettyjä aiheita ja näin herättää keskustelua”


Kun Riika kuvittelee typeryydessään, että sketsit ovat nykysin muka jollain lailla sisällöltään erilaisia, hän valitettavasti erehtyy! Viihdeohjelmissa keskityttiin aiemminkin yhtä lailla nauramaan lähinnä muiden ihmisten erilaisuudelle ja heikkouksille, vaikkapa jänkhän keskellä Sevettijärven kuppilassa aamuvarhaisella keppana-kännisää horjuville Lapin uroille – sivistyneesti sanottuna  niille ”stereotypioille”! Ei suinkaan omille virheille ja vajavaisuuksille. Niin sanottu viihde on aina pohjautunut nimen omaan muille nauramiseen! Tosin nykyisin viihdeohjelmat pursuavat naurun sekä pilkan kohteiden sijaan ennen kaikkea sosiaali- ja pehmopornoa ilmeisesti siksi, että se herättää varmasti katsojissa sitä keskustelua.

Riikan väite ”On tajuttu, että ikivanhojen stereotypioiden toisteleminen ja helpon pilkan heittely ei ole se kaikkein tuorein tai nokkelin lähestymistapa huumoriin" on totisinta totta, koska tuorein ja halvin tapa lähestymistapa on katsojille puolialastomien perseiden esittely, vehkeiden vilauttelulla lupailu ja parittaminen sekä kieroilu.

Riikan mukaan "Komediahörhöily on mennyt sisällöissään eteenpäin muka muun yhteiskunnan kehityksen mukana. Sekä käsikirjoitusten että muiden piirteiden suhteen. Käsikirjoitukset ovat mietitympiä ja fiksumpia, mutta esimerkiksi myös niin, että puvustuksena on nykyään muutakin kuin ne tekoviikset ja se hauska pörröinen peruukki" 

Kissan paskat! Käsikirjoitukset ovat nykyisn pääasiassa pelkkää halvinta paskapaperia ja se niin sanottu sisältö sitä itteänsä,  katselijoiden alhaisimipai viettejä sekä sukupuolisia estoja ruokkivaa ”sontaa”. Ellei sitten sairasta verellä kuorrutettua jännitystä tai sohvaperunoiden mätänemistä. Mikä on muuten nykytelevision laadukkain viihdesarja? Love Islandko? Entä Putous?

Ei kai Riikan toteamus: "Jättäkää nyt hyvät ihmiset vanhat viihdeohjelmat rauhaan. Naurakaa niille tai älkää naurako, mutta jättäkää ne rauhaan. Antakaa niiden vanheta kunnialla ja sitten levätä rauhassa osana suomalaista viihdehistoriaa, joka on huom. historiaa." tarkoita sitä, että kaikki menneet pitäisi painaa villaisella, koska menneet, vaikkapa Jatkosodassa upseeriemme "paraatiryhmityksissä tapahtuneissa hyökkäyksissä". kuten esimerkiksi Heinäkuussa 1941 Särkisyrjässä, tapattamat omat sotilaat tai ministeriemme röyhkeä valehteleminen nyt, ovat historiaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti