sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Suomi voittaa aina!



Aamulehti sen kertoi 22.3: Suomalaisuus voi pelastaa meidät pahimmalta. Maailman paras terveydenhuolto, lainkuuliaisuus ja jäyhyys ovat tehokas yhdistelmä koronavirusepidemian torjunnassa. Suomen sitkeän kansan tuntien voi olla hyvin mahdollista, että olemme maailman parhaita myös tässä. 

Aamulehti toimii samanlaisen isänmaallisen hurmoksen vallassa, kuin sellaiset valtion päämiehet kuten Donald Trump, Vladimir Putin, Jair Bolsonaro ja Aleksandr Lukasenka, jotka ovat vähättelevällä asenteellaan koronavirukseen tapattaneet ja tapattavat oman maansa kansalaisia kuin kärpäsiä Ja Turkmenistanin hallitus jopa päätti poistaa ”koronavirus-sanan” turkmeenin kielen virallisesta sanastosta, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestö sivuillaan. Myöskään Pohjois-Korea ei tunnusta koronaviruksen olemassaoloa ainakaan omien rajojensa sisällä!

Dataa kuvina niille, jotka väittävät, että Ruotsin ja Suomen 
koronatartuntojen ero ajallisesti ja määrällisesti ei ole oleellinen (IS 3.4)
Esimerkiksi Turkissa television asiantuntijapaneeli piti vielä viime kuussa mahdollisena, että turkkilaisten geenit suojaavat useimpia koronavirukselta paremmin kuin muiden kansojen geenit. Ja The Japan Times ehti vielä kolme päivää sitten riemuita, että japanilainen kulttuuri suojaa maata keskimääräistä paremmin. Perustelut olivat ihan hyviä: kasvosuojuksia käytetään tavallisenkin flunssan leviämisen ehkäisemiseksi, hygieniataso on korkea, japanilaiset pysyvät hiljaa julkista liikennettä käyttäessään eikä puolituttuja ole tapana halailla. Sen jälkeen myös Japanin sairastumisluvut kääntyivät kuitenkin jyrkkään nousuun, aivan kuten Suomen (ja Norjassa sekä mm. Israelissa) kuolleisuusluvut tulevat kääntymään nousuun noin puolitoista-kaksi viikkoa myöhemmin (eli Suomessa tulee olemaan todennäköisesti ainakin noin 100 kuollutta välillä 10-15.4 - PS aluksi luulin, että ennustukseni meni pieleen [tilastoitu vain 75 kuollutta] mutta perjantai iltana 17.4 Yle kertoi, että Suomessa on jätetty kirjaamata ainakin 20 - 30 hoitokodeissa tapahtunutta kuolemaa! Ennustukseni osui siis nappiin!) kuin pullamössö-nössö-Ruotsin, ja nyt pelätään, että Tokiosta tulee New Yorkin tapainen tautikeskus.
Tosin maiden välinen tartunta- ja kuolleisuustilastojen vertailu on lyhyellä tähtäimellä kuin arpapeliä johtuen maiden erilaisista testausstrategioista, päivittäisistä testimääristä, testitulosten viiveestä, vaihtelevista kirjaamistavoista eri maissa ja jopa viikonpäivistä sekä siitä, millaisen tartunta-alustan virus saa kussakin maassa heti leviämisen ensivaiheessa. Varmaa on vain se, että yhdenkään maan kansalaiset tai talous ei ole suojassa koronavirukselta niin kauan kuin viruksen nujertavaa rokotetta ei ole markkinoilla!

Tämä Ruotsin lepsu toiminta koronaviruksen suhteen onkin ollut Suomessa viime päivinä varsinainen hilpeyden sekä jopa pelottelun (IL 4.4) aihe. Esimerkiksi Ilta-Sanomien toimittaja Johannes Kotkavirta oikein hehkutti 2.4, että "Ruotsissa koronavirukseen kuolleiden määrä on ollut moninkertainen Suomeen verrattuna. Viimeisten vuorokausien aikana tilastot Suomen ja Ruotsin koronatartunnoista ja koronavirukseen kuolleista potilasta ovat näyttäneet hyvin erilaisilta. Suomessa epidemian eteneminen on näyttänyt jopa hidastumisen merkkejä eikä keskiviikkona kirjattu yhtään uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti