tiistai 29. tammikuuta 2019

Valitse vapaus kuolla kiduttamalla

Älkää valittako köyhät!
Teillä on vapaus valita kuoletteko
kiduttamalla yleisesti vai yksityisesti
Uskomatonta! Tai oikeastaan ei lainkaan, tilanne, jossa Esperin ja Attendon vuosikausia harjoittama laajamittainen vanhusten kiduttaminen hallitsee maamme median uutisotsikoita, kukaan ei vaadi asioista päättäneiden poliitikoiden päätä vadille, kertoo Suomen kansaan syvälle syövytetystä nöyryydestä ja esivallan pelosta! Vallan vahtikoiratkin tyytyvät uuden makupalan (uutisen) toivossa vain heiluttamaan häntäänsä. Kukaan ei vaadi vastuussa olevien eroamista ja perhe sekä peruspalveluministeri Annika Saarikko saa tekopyhästi porsastellen kuuluttaa Ilta-Sanomissa (29.1.2019):

Ei riitä, että toimitusjohtaja irtisanoutuu. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) edellyttää, että vanhustenhoidon toiminnassa pitää tapahtua muutos. Toimitusjohtajan irtisanoutuminen ei hänen mielestään riitä vastaukseksi hoidossa ilmenneisiin puutteisiin.

Eipä tietenkään. Saarikon olisi itse erottava heti ja välittömästi! Mutta jos on tyhmempi, kuin purkki piimää, niin eihän sitä voi tajuta. Ja jos lähipiiri on yhtä tyhmää, niin kaikkihan kuvittelevat, että eihän tässä mitään ole tapahtunut, vaikka vanhuksia kuolee kuin kärpäsiä hoitokotien "käytäville"! (Muuten, kun ihminen on sydämeltään paha, hän ei voi välttää tekohymyilyn keskellä pahuuden hetkellistä vilahtamista kasvoillaan, kuten Saarikon kuvassa ylhäällä)
Mutta kuten Timo Paunonen totesi uudelleen 29.1.2019 julkaistussa kommentissaan (alkuperäinen 24.9.2018) Ilta-Sanomissa
Viime viikolla (huhtikuussa 2018) eduskunnan kyselytunnilla oppositio kovisteli hallitusta kotihoidon tilasta. Siinä pata kattilaa soimasi. Vanhustenhoidon retuperästä voi hyvällä omallatunnolla syyttää kaikkia puolueita. Hallitukset vaihtuvat ja ongelmat pysyvät. Keskustaministerit Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen myönsivät puutteet, mutta sysäsivät vastuun kunnille, jotka tekevät rahoitus- ja resurssointipäätökset. Kunnissa taas mennään valtionosuuksien leikkausten taakse: kun valtiolta ei tule rahaa, mitään ei voida tehdä. Muutenkaan kunnissa ei tehdä nyt juuri mitään, koska koko vanhustenhoidon järjestäminen ehkä siirtyy maakunnille.

Valinnanvapauden toivossa on hyvä elää
Kenet siis voisi nimittää eronneiden tilalle? Ei ketään! Eduskunta näyttää olevan yhtä tyhjä älystä kuin Jeesuksen hauta pääsiäisaamuna, pelkkiä paskanpuhujia, vastuunpakoilijoita ja pelkureita kaikki tyynni! Ja Saarikkokin vielä hurskastelee:

Tosi hyvä jutut tolla Saarikolla - eiks vaan!
Tässä ei loputtomasti riitä valvonnan lisääminen tai lakipykälien hiominen, jos toiminnan moraali ja eettinen pohja ei ole kunnossa. Ahneus ei ole lähtökohta, jolla voi toteuttaa vanhustenpalveluita.
Valinnanvapaus onnistuessaan tuottaa sen, että ei vanhus- eikä vammaispalveluissa tarvitse sietää huonoa laatua omalle kohdalle tai läheiselle. Valinnanvapaus antaa oikeuden vaihtaa palvelun tuottajaa julkiselta yksityiselle, yksityiseltä julkiselle tai kolmannen sektorin tuottajille. Silloin oikeasti paljon palveluita käyttäville henkilökohtainen budjetti on ratkaisu kilpailutusten ja ainoastaan hinnalla tehtävien ratkaisujen sijaan.

Huh, huh, mitä toiveajattelua! Jos kaupungissa on vain yksityinen hoivakoti, koska julkiset hoivapalvelut tullaan kustannussäästöjen vuoksi yksityistämään, tai mahdolliset kunnan omat hoivakodit ovat jo tupaten täynnä, niin mikä on vanhuksen valinnanvapaus? Valita kuolema kotona yksinäisyydessä, koska kotihoitokin tullaan kustannussäästöjen vuoksi yksityistämään, ilman kidutusta? 
Tässä ei todellakaan lakipykälien hiomineen riitä, jos poliittisen päätöksenteon moraali ja eettinen pohja ei ole kunnossa. Jos politiikan lähtökohta on oman ja puolueen etu - ahneus, sekä jatkuvat tukkanuottaset muiden ryhmien kanssa, on poliitikoilla päässä vikaa! Kuinka kauan tätä pelleilyä pitä oikein sietää?

Ylen laaja selvitys 28.1.2019 paljastaa Esperi Caren hoivakotien karuja käytäntöjä: sängystä pudonneet jätetty lattialle, hoivakoti välillä ilman hoitajaa
Ylen selvitys 29.1.2019: Hoivajätti Attendolla ongelmia ympäri Suomea – hoivakodeissa aliravittuja, ulkoilua harvoin ja likaisissa vaipoissa nukkumaan
Vantaan Sanomat 4.10.2016 Vantaan hoivakodeissa on paljastunut vakavia ongelmia – nyt tutkitaan kolmea paikkaa.
HS 29.1.2019 Näin kansaa kusetetaanVanhusten hoitajamitoituksesta käytiin vuonna 2012 kokoomuksen ja Sdp:n kesken kova taistelu, jonka molemmat väittivät voittaneensa – mutta mikään ei muuttunut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti